2017 Logo strona

MACIEJ CUSKE - prowadzący warsztaty plenerowe

ekspert_maciej_cuske_small

 

Reżyser filmów dokumentalnych.
Absolwent Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy w Warszawie...

Maciej Cuske - prowadzący warsztaty plenerowe

ekspert_maciej_cuske

Reżyser filmów dokumentalnych. Absolwent Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy w Warszawie.


Ważniejsze daty

1972. 03. 28 - Data urodzenia (Bydgoszcz)
2006 - Nagroda (Nagroda Artystyczna miasta Torunia im. Grzegorza Ciechowskiego; nagroda zespołowa dla zespołu "Paladino")

 

 

Filmografia

2010 - KONIEC ROSJI Współpraca reżyserska,
2010 - 10 M KWADRATOWYCH Opieka merytoryczna,
2009 - KRUZENSHTERN Realizacja, Scenariusz,
2009 - NA PÓŁNOC OD KALABRII Reżyser II, Obsada aktorska (przeprowadzający wywiady),
2008 - ANDRZEJ WAJDA: RÓBMY ZDJĘCIE! Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia,
2008 - " PAMIĘTAJ ABYŚ DZIEŃ ŚWIĘTY ŚWIĘCIŁ" w DEKALOG... PO DEKALOGU Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia,
2008 - NA NIEBIE NA ZIEMI Reżyseria, Producent,
2008 - PRL DE LUXE Operator kamery,
2007 - KATYŃ. 60 DNI NA PLANIE Realizacja,
2006 - AHOJ Realizacja, Montaż,
2005 - ANTYKWARIAT Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia,
2005 - ELEKTRYCZKA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE Reżyseria, Scenariusz,
2004 - KURACJA Reżyseria, Scenariusz,
2003 - ĆWICZENIE PIERWSZE w CISZA Realizacja,

Nagrody indywidualne

2010 - " PAMIĘTAJ ABYŚ DZIEŃ ŚWIĘTY ŚWIĘCIŁ" w DEKALOG... PO DEKALOGU

Bydgoszcz (Międzynarodowy Festiwal Reportażu Telewizyjnego "Camera Obscura") Grand Prix im. Ryszarda Kapuścińskiego, Łódź (Festiwal Filmów o Rodzinie) II Nagroda, Łódź (Festiwal Mediów "Człowiek w zagrożeniu") Dyplom Honorowy, Kraków (Krakowski FF - Konkurs Krajowy) Nagroda Jury Studentów Miasta Krakowa, Kraków (Krakowski FF - Konkurs Krajowy; do roku 2000 Ogólnopolski FFK) Nagroda Główna "Srebrny Lajkonik" dla najlepszego filmu dokumentalnego, Jelenia Góra (Przegląd Filmów Komediowych i Niezależnych "Barejada") Nagroda Publiczności

2007 - ELEKTRYCZKA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE

Paryż (Festiwal "Cinarail - Metro and Train on Film") Grand Prix, Gyor (MFF Mediawave) Nagroda Specjalna Jury, Łagów (Lubuskie Lato Filmowe) Złote Grono w konkursie filmów dokumentalnych; nagroda zespołowa dla grupy "Paladino", Kraków (Krakowski FF - Konkurs Krajowy) Nagroda Prezesa Telewizji Polskiej, Kraków (Krakowski FF - Konkurs Międzynarodowy; do roku 2000 Międzynarodowy FFK) "Don Kichot", Nagroda Międzynarodowej Federacji Klubów Filmowych FICC za "wrażliwość i subtelność w przedstawieniu niezwykłych sytuacji codziennego życia"

2005 - ANTYKWARIAT

Wrocław (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Ofensiva") Brązowa Iglica w kategorii filmów dokumentalnych, Wrocław (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Ofensiva") Nagroda Dziennikarzy, Wrocław (Multimedia Festiwal Filmów Optymistycznych "Happy End") Nagroda w kategorii: studencki film dokumentalny, Kraków (Krakowski FF - Konkurs Krajowy) Nagroda Jury Studentów Miasta Krakowa "za inspirująco przystępne ceny książek i asortyment spod lady", Kraków (Krakowski FF - Konkurs Krajowy) Nagroda Publiczności, Kraków (Krakowski FF - Konkurs Krajowy; do roku 2000 Ogólnopolski FFK) Nagroda Specjalna "Brązowy Lajkonik"

2005 - KURACJA

Cieszyn (Student Film Festiwal "Węgiel") Nagroda dla najlepszego dokumentu, Toruń (Toruński Offowy Festiwal Filmowy "Toffi") Nagroda Publiczności, Toruń (Toruński Offowy Festiwal Filmowy "Toffi") pozaregulaminowa nagroda prezydenta miasta Torunia "Flisak" dla najlepszego filmu zrealizowanego przez twórcę, Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy) Dyplom Uznania za "twórcze wpisanie się w nurt kina społecznego"

2004 - CISZA

Nancy (Aye Aye Film Festival) Wyróżnienie, Kraków (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Etiuda") Wyróżnienie Honorowe za "pracę zbiorową"

dane: www.filmpolski.pl

 

| Organizatorzy | Partnerzy | Patronaty
  logo stopka small kwp weblogo stopka small marszalek weblogo stopka small tumult2    logo stopka small KPCEN   logo stopka small blck fsh  logo stopka small szkola   wojewoda_webwojewoda_webpsc_logopsm_logo
| Fundatorzy nagród edycja 2016
fundatorzy nagrod-01 - Kopia