2017 Logo strona

PAWEŁ DYLLUS - wykładowca Featured

ekspert dyllus smallCeniony operator filmowy, absolwent Realizacji Obrazu na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Autor zdjęć nagradzanych filmów - "Emilka płacze", "Ballada o Piotrowskim". Laureat Złotej Kijanki Camerimage 2006, Panavision Student Award, Kodak Award - Polish Film Festival in Los Angeles 2007 za najlepsze zdjęcia do filmu "Sezon na kaczki" w reżyserii Julii Ruszkiewicz. Uczestnik African Charity Expedition 2010 i Ekspedycji do Workuty w Rosji. Stypendysta programu Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego "Młoda Polska 2011". 
Nominowany do Złotej Żaby w Konkursie Głównym Camerimage 2013 za zdjęcia do filmu „Chce się żyć” Macieja Pieprzycy. Kilka lat spędził w Azji realizując zdjęcia do filmów fabularnych „Bari Luyz” (reż. Anna Arevshatyan) oraz „Mirzya” (reż. Rakeysh Omprakash Mehra). Niedawno skończył pracę nad filmem „Jestem moredercą” Macieja Pieprzycy, którego premierę zaplanowano na 2017 rok. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Autorów Zdjęć Filmowych (PSC).

ekspert dyllus small 

 

Paweł Dyllus - wykładowca

Ceniony operator filmowy, absolwent Realizacji Obrazu na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Autor zdjęć nagradzanych filmów - "Emilka płacze", "Ballada o Piotrowskim". Laureat Złotej Kijanki Camerimage 2006, Panavision Student Award, Kodak Award - Polish Film Festival in Los Angeles 2007 za najlepsze zdjęcia do filmu "Sezon na kaczki" w reżyserii Julii Ruszkiewicz. Uczestnik African Charity Expedition 2010 i Ekspedycji do Workuty w Rosji. Stypendysta programu Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego "Młoda Polska 2011".
Nominowany do Złotej Żaby w Konkursie Głównym Camerimage 2013 za zdjęcia do filmu „Chce się żyć” Macieja Pieprzycy. Kilka lat spędził w Azji realizując zdjęcia do filmów fabularnych „Bari Luyz” (reż. Anna Arevshatyan) oraz „Mirzya” (reż. Rakeysh Omprakash Mehra). Niedawno skończył pracę nad filmem „Jestem moredercą” Macieja Pieprzycy, którego premierę zaplanowano na 2017 rok. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Autorów Zdjęć Filmowych (PSC).

 

 

Ważniejsze daty

1981. 09. 11 - Data urodzenia (Katowice)

Filmografia

2011 - DÓŁ Zdjęcia,
2011 - KONFIDENT Zdjęcia,
2011 - WOJNA ŻEŃSKO MĘSKA Zdjęcia,
2011 - KRZYŻACY Współpraca operatorska,
2010 - ZA CZAPKĘ GRUSZEK Zdjęcia,
2009-2010 - BLONDYNKA Operator kamery,
2009 - BITTER WOODRUFF Zdjęcia,
2009 - FUNDACJA KULTURA Zdjęcia, Operator kamery,
2009 - MOJA NOWA DROGA Operator kamery,
2009 - PLAN Zdjęcia,
2009 - ZGORSZENIE PUBLICZNE Zdjęcia,
2009 - ZWERBOWANA MIŁOŚĆ Operator kamery,
2008 - JAK ŻYĆ? Zdjęcia, Operator kamery,
2007 - ARIA DIVA Operator kamery,
2007 - TESTOSTERON Promocja filmu (zdjęcia do "Making of..."),
2007-2009 - TYLKO MIŁOŚĆ Operator kamery (odcinki: 1-4),
2006 - EMILKA PŁACZE Zdjęcia,
2006 - HI WAY Współpraca koncepcyjna, Operator kamery,
2006-2007 - POGODA NA PIĄTEK Operator kamery (seria II),
2006 - Z MIŁOŚCI Zdjęcia,
2006 - SEZON NA KACZKI Zdjęcia,
2005 - POD POWIEKĄ Zdjęcia,
2004 - SHE Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia, Montaż,
2004 - OPERACJA Zdjęcia,
2004 - A TY? (Jakubowski Sz.) Zdjęcia,
2003 - T-REX Obsada aktorska,
2003 - SYCYLIJCZYK Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia, Montaż,
2003 - LITERA Zdjęcia, Montaż,
2003 - KAPELUSZ Asystent operatora,
2002 - KTOŚ JESZCZE Montaż,
2002 - INTERES Zdjęcia, Montaż,
2001 - ANGELUS Współpraca operatorska,
2001 - AMBASADOR Montaż,

 

Spektakle

2007 - WYZWOLENIE (2007) Operator kamery,
2007 - WILLA SZCZĘŚCIA Operator kamery,
2004 - PREZENT Operator kamery,

 

Nagrody indywidualne

2007 - EMILKA PŁACZE

Kraków (Festiwal "Slamdance on The Road") Nagroda, Wrocław (Young Film Festival) nagroda w kategorii: młody operator

2007 - SEZON NA KACZKI

Los Angeles (Festiwal Filmu Polskiego) nagroda za zdjęcia "Kodak Award", Kraków (Festiwal "Slamdance on The Road") Nagroda, Łódź (Międzynarodowy Festiwal Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych "Camerimage") Złota Kijanka, Łódź (Międzynarodowy Festiwal Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych "Camerimage") The David Samuelson Student Award

Inne nagrody dla ważniejszych filmów

2007 - SEZON NA KACZKI

Zlin (Międzynarodowy Festiwal Filmów Studenckich "Zlin Dog") Nagroda za najlepszy film w kategorii: Fikcja, nagrodę otrzymał/a Julia Ruszkiewicz, Warszawa (Festiwal Filmu Krótkiego) Wyróżnienie Jury, nagrodę otrzymał/a Julia Ruszkiewicz, Lille (Międzynarodowy Konkurs Filmów Krótkometrażowych) Grand Prix, nagrodę otrzymał/a Julia Ruszkiewicz, Aubagne (MFF) nagroda "Prix du Fiction", nagrodę otrzymał/a Julia Ruszkiewicz, Warszawa (Światowy Festiwal Filmów Studenckich "Młode kadry/ Young Cinema Art") Wyróżnienie, nagrodę otrzymał/a Julia Ruszkiewicz, Warszawa (Europejski Tydzień Filmowy OFF/ON) Wyróżnienie, nagrodę otrzymał/a Julia Ruszkiewicz, Poznań (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Off Cinema") Wyróżnienie, nagrodę otrzymał/a Julia Ruszkiewicz, Gliwice (Gliwicki Offowy Festiwal Filmowy GOFFR) I Nagroda w konkursie studenckim, nagrodę otrzymał/a Julia Ruszkiewicz

2005 - A TY?

Szczecin (Ogólnopolski Festiwal Filmów Niezależnych "ILUZJE" nagroda "Srebrna Iluzja", nagrodę otrzymał/a Szymon Jakubowski, Opole (Festiwal Filmowy "Opolskie Lamy") Grand Prix, nagrodę otrzymał/a Szymon Jakubowski, Gliwice (Gliwicki Offowy Festiwal Filmowy GOFFR) Nagroda Publiczności, nagrodę otrzymał/a Szymon Jakubowski, Gliwice (Gliwicki Offowy Festiwal Filmowy GOFFR) I Nagroda w konkursie studenckim, nagrodę otrzymał/a Szymon Jakubowski

2004 - LITERA

Wrocław (Festiwal Kina Amatorskiego i Niezależnego KAN) III nagroda, nagrodę otrzymał/a Marcin Latanik, Opole (Festiwal Filmowy "Opolskie Lamy") II nagroda, nagrodę otrzymał/a Marcin Latanik

2004 - KTOŚ JESZCZE

Warszawa (Festiwal Filmowy "Oskariada") nagroda specjalna, nagrodę otrzymał/a Sławomir Pstrong

dane: www.filmpolski.pl

 

 

| Organizatorzy | Partnerzy | Patronaty edycja 2016
  logo stopka small kwp weblogo stopka small marszalek weblogo stopka small tumult2    logo stopka small KPCEN   logo stopka small blck fsh  logo stopka small szkola   wojewoda_webwojewoda_webpisf logopsc_logopsm_logo
| Fundatorzy nagród edycja 2016
fundatorzy nagrod-01 - Kopia