2017 Logo strona

LESZEK CIECHOŃSKI - wykładowca

ekspert_leszek_ciechonski_small.jpg

Reportażysta, filmowiec, reżyser, dziennikarz w 1994 zadebiutował w telewizyjnym „Magazynie Ekspresu Reporterów”, który od tego czasu wyemitował blisko 200 jego reportaży, autor 15 filmów dokumentalnych („Chłopcy”, „Tajemnica Parowego Młyna” i „Przyspieszony Przemyśl-Szczecin”, ...)

 

Leszek Ciechoński - wykładowca

Reportażysta, filmowiec, reżyser, dziennikarz w 1994 zadebiutował w telewizyjnym „Magazynie Ekspresu Reporterów”, który od tego czasu wyemitował blisko 200 jego reportaży, autor 15 filmów dokumentalnych („Chłopcy”, „Tajemnica Parowego Młyna” i „Przyspieszony Przemyśl-Szczecin”, ...).

Zapraszamy na  stronę Leszka Ciechońskiego na portalu filmpolski.pl znajdziecie tam zawsze aktualną filmografię naszego eksperta.

 

b4   b1
 

 
 

wywiad: Leszek Ciechoński

 
b3   b2

Filmografia

    Reżyseria
   
2013 - TUMULT NAD ŁODZIĄ Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz,
    2008 - LIBERTA Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz,
    2008 - POJEDNANIE DOKTORA BEKKERA Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz,
    2005 - KILKA KROMEK CHLEBA Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz,
    2003 - TRZY SPEŁNIONE MARZENIA Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz,
    2000 - CHŁOPCY Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia, Producent,
    2000 - TAJEMNICA PAROWEGO MŁYNA Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz,
    
    Scenariusz
   
2013 - TUMULT NAD ŁODZIĄ Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz,
    2008 - LIBERTA Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz,
    2008 - POJEDNANIE DOKTORA BEKKERA Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz,
    2005 - KILKA KROMEK CHLEBA Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz,
    2003 - TRZY SPEŁNIONE MARZENIA Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz,
    2000 - CHŁOPCY Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia, Producent,
    2000 - TAJEMNICA PAROWEGO MŁYNA Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz,
    
    Współpraca dźwiękowa
   
1995 - ODJAZD Serial fabularny Współpraca dźwiękowa,
    1992 - 1968. SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU Film fabularny Współpraca dźwiękowa,
    1991 - KONIEC GRY Film fabularny Współpraca dźwiękowa (Karitom "S"),
    1991 - KUCHNIA POLSKA Film fabularny Współpraca dźwiękowa,
    1991-1993 - KUCHNIA POLSKA Serial fabularny Współpraca dźwiękowa (odcinki: 1-4),
    1991 - ODJAZD Film fabularny Współpraca dźwiękowa,
    1989 - OSTATNI DZWONEK Film fabularny Współpraca dźwiękowa,
    1989 - PO UPADKU Film fabularny Współpraca dźwiękowa,
    1988 - DOTKNIĘCI Film fabularny Współpraca dźwiękowa,
    1988 - ZMOWA Film fabularny - telewizyjny Współpraca dźwiękowa,
    1987 - CO TO KONIA OBCHODZI? Film fabularny - telewizyjny Współpraca dźwiękowa,
    1986 - KINO OBJAZDOWE Film fabularny - telewizyjny Współpraca dźwiękowa,
    1986 - MASKARADA Film fabularny Współpraca dźwiękowa,
    1986 - NIEPROSZONY GOŚĆ Film fabularny - telewizyjny Współpraca dźwiękowa,
    1986 - NIKT NIE JEST WINIEN Film fabularny Współpraca dźwiękowa,
    1986 - PIES NA ŚRODKU DROGI Film fabularny - telewizyjny Współpraca dźwiękowa,
    1985 - SPRAWA HRABIEGO ROTTERA w TEMIDA Film fabularny - telewizyjny Współpraca dźwiękowa,
    
    Dźwięk
   
1991 - UNE PETITE VIE TRANQUILLE Film fabularny - telewizyjny Dźwięk,
    1989 - UN AIR OUBLIE w LE RETOUR D'ARSENE LUPIN Serial fabularny Dźwięk,
    1987 - SPRAWA SZERYFA Film dokumentalny Dźwięk,
    
    Współpraca reżyserska
  
  2006 - BEZMIAR SPRAWIEDLIWOŚCI Film fabularny Współpraca reżyserska,
    2006 - BEZMIAR SPRAWIEDLIWOŚCI Serial fabularny Współpraca reżyserska,
    
    Asystent operatora dźwięku
   
1993 - LAZARUS Film fabularny Asystent operatora dźwięku,
    1990 - MÓW MI ROCKEFELLER Film fabularny Asystent operatora dźwięku,
    
    Zdjęcia
   
2000 - CHŁOPCY Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia, Producent,
    
    Producent
   
2000 - CHŁOPCY Film dokumentalny Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia, Producent,
    
    Współpraca
   
1985 - 203 SPRAWIEDLIWYCH Film dokumentalny Współpraca,

Nagrody indywidualne

   
2009 - LIBERTA Częstochowa (Polonijny Festiwal Multimedialny "Polskie ojczyzny") III Nagroda w kategorii: Filmy dokumentalne

Inne nagrody dla ważniejszych filmów

   
2009 - LIBERTA Częstochowa (Polonijny Festiwal Multimedialny "Polskie ojczyzny") III Nagroda w kategorii: Filmy dokumentalne, nagrodę otrzymał/a Agnieszka Elbanowska
    1988 - SPRAWA SZERYFA Syrena Warszawska (Nagroda Klubu Krytyki Filmowej SD PRL) przyznana podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Filmów Krótkometrażowych w Krakowie, nagrodę otrzymał/a Ewa Borzęcka; Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy - Konkurs Polski; do roku 2000 Ogólnopolski Festiwal Filmów Krótkometrażowych) Brązowy Lajkonik, nagrodę otrzymał/a Ewa Borzęcka; Oberhausen (MFFK) Nagroda Specjalna, nagrodę otrzymał/a Ewa Borzęcka

 

 

 

Leszek Ciechoński
| Organizatorzy | Partnerzy | Patronaty edycja 2016
  logo stopka small kwp weblogo stopka small marszalek weblogo stopka small tumult2    logo stopka small KPCEN   logo stopka small blck fsh  logo stopka small szkola   wojewoda_webwojewoda_webpisf logopsc_logopsm_logo
| Fundatorzy nagród edycja 2016
fundatorzy nagrod-01 - Kopia