2017 Logo strona

Ryszard Bugajski

gosc gala 2016 Ryszard Bugajski

Ryszard Bugajski - znakomity polski reżyser znany m.in.: z filmów „Przesłuchanie”, „Generał Nil”, „Układ zamknięty”. Gość Gali Sztuki Wyboru w 2016 roku.

filmweb logo   imdb logo    wikipedia

 


wikipedia

Ryszard Bugajski
Ilustracja
Data i miejsce urodzenia 27 kwietnia 1943
Warszawa
Zawód reżyser, scenarzysta, pisarz
Odznaczenia
Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski Złoty Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”

Ryszard Bugajski (ur. 27 kwietnia 1943 w Warszawie) – polski reżyser filmowy i telewizyjny oraz pisarz i scenarzysta.

Życiorys

Jest synem Edwarda Bugajskiego, działacza przedwojennej PPS. Laureat wielu nagród na festiwalach filmowych, m.in. Złotego Grona w Łagowie, nagrody publiczności i nagrody specjalnej na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, nagrody Srebrny Hugo na Festiwalu Filmowym w Chicago.

Studiował filozofię na Uniwersytecie Warszawskim i reżyserię w PWSFTviT w Łodzi, którą ukończył w 1973 roku.

W czerwcu 2008 za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian demokratycznych w Polsce, za osiągnięcia w podejmowanej z pożytkiem dla kraju pracy zawodowej i społecznej został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski[1][2].

29 października 2008 z rąk ministra kultury i dziedzictwa narodowego Bogdana Zdrojewskiego odebrał Złoty Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”[3].

W 2013 roku otrzymał na festiwalu Solanin Film Festiwal nagrodę Mocnego Solanina „za bezkompromisowe kino, za odwagę, konsekwencję i determinację przy tworzeniu autorskiego kina...”[4].

Jest mężem aktorki Marii Mamony.

Filmografia

  • Kobieta i kobieta (1979)
  • Zajęcia dydaktyczne – film TV (1980)
  • Przesłuchanie (1982)
  • Alfred Hichcock presents – serial TV USA (1985)
  • The Twilight Zone – serial TV USA (1987)
  • The Hitchhiker – serial TV USA (1988)
  • E.N.G – serial TV Kanada (1989)
  • T&T – serial TV USA (1989)
  • Saying Goodbye film TV Kanada (1990)
  • 2. Saying Goodbye (A Promise Broken) – film TV Kanada (1990)
  • Clearcut (Wyraźny motyw) – Kanada (1991)
  • Gracze (1995)
  • W kogo ja się wrodziłem? – film TV (2001)
  • Co się stało z naszą solidarnością? (2005)
  • Generał Nil (2009)
  • Układ zamknięty (2013)
  • Zaćma (2016)

Film Przesłuchanie, jako półkownik był wyświetlany w PRL w „drugim obiegu”, do oficjalnej dystrybucji wszedł na ekrany w 1990 roku.

Spektakle Teatru Telewizji

  • Po tamtej stronie świec (1978)
  • Trismus (1979)
  • Blisko serca (1980)
  • Kiedy się ze mną podzielisz? (1980)
  • Don Carlos (1981)
  • Za i przeciw (1996)
  • Zagubieni w Yonkers (1999)
  • Opera Mydlana (2000)
  • Okruchy czułości (2000)
  • Miś Kolabo (2001)
  • Niuz (2002)
  • Akwizytorom dziękujemy (2003)
  • Profesjonalista (2004)
  • Śmierć rotmistrza Pileckiego (2006)

Powieści

  • Przesłuchanie (1982)
  • Przyznaję się do winy (1985)
  • Sól i pierz (2000)
Ekranizacje
  • Bilet do Frankfurtu, odc. 18. serialu 07 zgłoś się z 1984 na podstawie opowiadania Bugajskiego

Przypisy

  1. Ordery dla działaczy opozycji demokratycznej. prezydent.pl, 13 czerwca 2008.
  2. Czasy, kiedy byliście niedoceniani skończyły się na zawsze. prezydent.pl, 30 czerwca 2008.
  3. Filmowcy otrzymali medale Gloria Artis. wp.pl, 29 października 2008. [dostęp 5 grudnia 2012].
  4. Ryszard Bugajski: Mocny Solanin. solanin-film.pl. [dostęp 2014-09-10].

Bibliografia

Linki zewnętrzne

 

Nasi eksperci

ARTUR BARCIŚ -...
Aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Pracuje również jako reżyser teatralny. Absolwent Wydziału Aktorskiego łódzkiej PWSFTviT, którą ukończył w 1979 r. Przed kamerami zadebiutował w roku 1978 rolą w serialu "Do krwi ostatniej". Od lat 80. z sukcesami pojawiał się na dużym ekranie, występując... Więcej >>>
BARTOSZ PIOTROWSKI...
Operator i autor zdjęć filmowych. Absolwent Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Związany z kinematografią od 2005 jako operator kamery przy filmach (m.in.): „Tango z aniołem” (serial), „Tylko miłość” (serial), „Testosteron” (2007), „Lejdis” (2008), „Chce się żyć” (2013)... Więcej >>>
KACPER...
Autor zdjęć do filmów krótkometrażowych, krótkich dokumentów i teledysków. Filmy, w których był autorem zdjęć, zdobywały liczne nagrody na festiwalach w Polsce i za granicą. Nominowany do Złotej Kijanki na Festiwalu Camerimage 2013 za zdjęcia do filmu „Zabicie Ciotki”. Realizując reklamy pracował... Więcej >>>
ALAN ANDERSZ -...
Aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Tancerz, wielokrotny mistrz Polski młodzieżowych formacji w stylu latynoamerykańskim, kilkukrotny reprezentant Polski na mistrzostwach Europy i świata. Pasjonat sportu. Na dużym ekranie zagrał w filmach „Pręgi” (reż. Magdalena Piekorz) i „Obława” (reż.... Więcej >>>
ROBERT WIĘCKIEWICZ...
Polski aktor filmowy i teatralny. Członek Europejskiej Akademii Filmowej (EFA). Gość specjalny, wykładowca warsztatów podczas 4 edycji Sztuki Wyboru 2015. Laureat wielu nagród filmowych: dwukrotnie dla najlepszego aktora podczas Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni , nagrody specjalnej... Więcej >>>
LUDE RÉNO -...
Scenarzysta, aktor i animator kultury, w latach 2004 – 2011 był reporterem francuskiej telewizji Trace TV. Zrealizował ponad 80 reportaży - w Polsce, Hiszpanii, Czechach oraz USA. Występował w polskich serialach i filmach, jest autorem scenariuszy dla Xawerego Żuławskiego i Bartka Ignaciuka. Od... Więcej >>>
JANUSZ MARTYN -...
Uczestniczył przy realizacji kilkudziesięciu filmów jako animator i twórca layoutu. Pracował jako reżyser, autor postaci i animator w polskiej edycji „Ulicy Sezamkowej”. Główny animator przy „The Story of Little Tree”. W 2002 roku jako główny animator brał udział w animowanej wersji „Mr. Bean”.... Więcej >>>
KRZYSZTOF...
Polski montażysta filmowy. Laureat nagrody za montaż na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni i laureat Polskiej Nagrody Filmowej, Orzeł w kategorii najlepszy montaż za film "Mój Nikifor", (ponadto siedmiokrotnie nominowany do tej nagrody). Współtworzył najgłośniejsze produkcje ostatniej... Więcej >>>
MAREK SKRZECZ -...
Reżyser i montażysta filmowy. Autor wielokrotnie nagradzanych teledysków. Jego niekonwencjonalne realizacje balansują na pograniczu fabuły i dokumentu. Uczestnik wielu projektów edukacyjno-filmowych m.in.: „Świat od świtu do zmierzchu”, „Pomorskie warsztaty filmowe” oraz „Festiwalu Filmu i Sztuki... Więcej >>>
DOROTA...
Polska reżyserka i scenarzystka, przedstawicielka kina autorskiego, odznaczona Krzyżem Odrodzenia Polski oraz Srebrnym Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis". Dorota Kędzierzawska jest kilkukrotną laureatką "Orła" i "Złotych Lwów", została nagrodzona w Cannes w ramach Przeglądu Un... Więcej >>>
ARKADIUSZ TOMIAK -...
Uchodzący za jednego z najlepszych i najciekawszych operatorów filmowych młodego pokolenia. W 1995 ukończył Wydział Operatorski PWSFTViT w Łodzi.  Autor zdjęć do takich filmów jak „Dziewczyna z szafy”, „Kariera Nikosia Dyzmy”, „Obława”, „Symetria” czy „Zróbmy sobie wnuka”, członek... Więcej >>>
ADAM BAJERSKI -...
Ukończył Wydział Operatorski PWSFTViT w Łodzi (w 1992 roku). Brał udział w realizacji reklam i seriali telewizyjnych Plebania i Samo życie (czołówka). Filmowy debiut fabularny to Zmruż oczy za który otrzymał (wspólnie z Pawłem Śmietanką) nagrodę za zdjęcia na 28. Festiwalu Polskich Filmów... Więcej >>>
ŁUKASZ ŻAL -...
ur.24 czerwca 1981 roku w Koszalinie – operator obrazu, fotograf. Ukończył studia na Wydziale Operatorskim PWSFTviT w Łodzi w 2008 oraz Wrocławską Szkołę Fotografii AFA. Zajmuje się zarówno krótkimi formami fabularnymi, dokumentami, teledyskami jak i reklamami oraz formami... Więcej >>>
PAWEŁ DYLLUS -...
Ceniony operator filmowy, absolwent Realizacji Obrazu na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Autor zdjęć nagradzanych filmów - "Emilka płacze", "Ballada o Piotrowskim". Laureat Złotej Kijanki Camerimage 2006, Panavision Student Award, Kodak Award - Polish Film Festival... Więcej >>>
RADOSŁAW ŁADCZUK -...
Operator filmowy,  współtwórca między innymi takich nagradzanych filmów jak "Jesteś Bogiem", "Sala samobójców", "Na północ od Kalabrii", "Bez wstydu" i wielu innych. Operator dostrzeżony poza granicami kraju i angażowany do kolejnych zagranicznych produkcji.  Więcej >>>
BARTOSZ PIETRAS -...
Montażysta filmowy. Pracował między innymi przy takich filmach jak "Sala samobójców", "Oda do radości" i serialu "Pitbull"...   Więcej >>>
prev
next

Goście Gali Sztuki Wyboru

Recenzje Dyskusyjnego Klubu Filmowego

Nasi eksperci

| Organizatorzy | Partnerzy | Patronaty edycja 2016
  logo stopka small kwp weblogo stopka small marszalek weblogo stopka small tumult2    logo stopka small KPCEN   logo stopka small blck fsh  logo stopka small szkola   wojewoda_webwojewoda_webpisf logopsc_logopsm_logo
| Fundatorzy nagród edycja 2016
fundatorzy nagrod-01 - Kopia