2017 Logo strona

Antonio G. Ribisi

gosc Ribisi gala 2015Antonio Giovanni Ribisi - popularny amerykański aktor. Gość Gali Sztuki Wyboru w 2015 roku.

 

Giovanni Ribisi
Ilustracja
Imię i nazwisko Antonino Giovanni Ribisi
Data i miejsce urodzenia 17 grudnia 1974
Los Angeles w stanie Kalifornia
Strona internetowa

Antonino Giovanni Ribisi (ur. 17 grudnia 1974 w Los Angeles w stanie Kalifornia) – amerykański aktor.

Życiorys

Jako aktor zadebiutował mając trzynaście lat, zagrał wtedy w telewizyjnym serialu My Two Dads z 1987, za który nominowano go do Nagrody Młodych Artystów. Steven Spielberg zauważył młodego aktora, jego występy w filmach SubUrbia i The Postman (1997) zrobiły na nim duże wrażenie, i w 1998 r. obsadził go w filmie Szeregowiec Ryan. W 1999 r. Ribisi zdobył amerykańską nagrodę ShoWest Convention − uznano go za dobrze rokujący talent. Telewizyjna publiczność zna go jako brata Phoebe, Franka Jr., z komediowego serialu Przyjaciele. Wcześniej w swej karierze regularnie występował w nadmienionym serialu My Two Dads oraz przebojowych Cudownych latach. Pojawił się też w Z Archiwum X, Nowojorscy gliniarze i Szpital Dobrej Nadziei.

Był żonaty z Mariah O’Brien (18 marca 1997 − 3 listopada 2001, rozwód), ma córkę Lucię (ur. 1997). Ma również siostrę-bliźniaczkę, Marissę.

Należy do Kościoła Scjentologicznego. Jest aktywnym scjentologiem, był obecny podczas otwarcia kontrowersyjnego muzeum „Psychiatry: An Industry to Death” (dosł. „Psychiatria: Przemysł do śmierci”) w grudniu 2005 roku. W wolnych chwilach grywa na gitarze, słucha muzyki heavymetalowej (Van Halen, Black Sabbath). Lubi szybką jazdę samochodem.

Filmografia

  • 2012: Ted jako Donny
  • 2011: Dziennik zakrapiany rumem jako Moburg
  • 2009: Avatar jako Parker Selfridge
  • 2009: Wrogowie publiczni (Public Enemies) jako Alvin Karpis
  • 2008: Teresa Raquin (Therese Raquin) jako Camille
  • 2007: Ktoś całkiem obcy (Perfect Stranger) jako Miles Haley
  • 2006: Siedem żyć (The Dead Girl) jako Rudy
  • 2006: Za cenę życia (10th & Wolf) jako Joey
  • 2006: The Dog Problem The jako Solo
  • 2005: Ciało za milion (The Big White) jako Ted
  • 2005: Na imię mi Earl (My Name Is Earl) jako Ralph (gościnnie)
  • 2005: Lightfield's Home Videos
  • 2004: Lot Feniksa (Flight of the Phoenix) jako Elliott
  • 2004: Sky Kapitan i świat jutra (Sky Captain and the World of Tomorrow) jako Dex Dearborn
  • 2004: Brat ukochanego (Love's brother) jako Angelo
  • 2003: Wzgórze nadziei (Cold Mountain) jako Junior
  • 2003: Jeźdźcy Apokalipsy (Masked and Anonymous) jako Żołnierz
  • 2003: Między słowami (Lost in Translation) jako Mąż Charlotte
  • 2003: I Love Your Work jako Gray Evans
  • 2003: Sekcja 8. (Basic) jako Kendall
  • 2002: Niebo (Heaven) jako Filippo
  • 2001: Strzał w serce (Shot in the Heart) jako Mikal Gilmore
  • 2001: Zdaniem Spencera (According to Spencer) jako Louis
  • 2000: Ryzyko (Boiler Room) jako Seth Davis
  • 2000: Dotyk przeznaczenia (The Gift) jako Buudy Cole
  • 2000: 60 sekund (Gone in Sixty Seconds) jako Kip Raines
  • 1999: Przekleństwa niewinności (The Virgin Suicides) jako Narrator (głos)
  • 1999: Gorsza siostra (The Other Sister) jako Daniel McMahon
  • 1999: Wściekłość (All the Rage) jako Sidney Lee
  • 1999: Ekipa wyrzutków (The Mod Squad) jako Pete Cochrane
  • 1998: Phoenix jako Joey Schneider
  • 1998: Szkocka i mleko (Scotch and Milk) jako Marty
  • 1998: Jakaś dziewczyna (Some Girl) jako Jason
  • 1998: W pułapce (Alptraum im Airport) jako Student
  • 1998: Szeregowiec Ryan (Saving Private Ryan) jako Medic Wade
  • 1997: Wysłannik Przyszłości (The Postman) jako Bandit 20
  • 1997-2000: The Hunger jako Eddie Foden (1999) (gościnnie)
  • 1997: Zagubiona autostrada (Lost Highway) jako Steve 'V'
  • 1997: First Love, Last Rites jako Joey
  • 1996: Na przedmieściach (SubUrbia) jako Jeffrey 'Jeff'
  • 1996: Grób (The Grave) jako Wex
  • 1996: Szaleństwa młodości (That Thing You Do!) jako Chad
  • 1995: Rozpruwacz umysłów (The Outpost) jako Scott
  • 1994-1998: Ellen jako Kasjer (gościnnie)
  • 1994-2000: Szpital Dobrej Nadziei (Chicago Hope) jako Michael Weber (1995) (gościnnie)
  • 1994-2004: Przyjaciele (Friends) jako Frank Jr. (gościnnie)
  • 1993: Strażnik Teksasu jako nastolatek Tony. odc. 11-12 (gościnnie)
  • 1993: Prawdziwe przygody mamy morderczyni (The Positively True Adventures of the Alleged Texas Cheerleader-Murdering Mom) jako Pete Reyes
  • 1993-2005: Nowojorscy gliniarze (NYPD Blue) jako Bruce Mackie (gościnnie)
  • 1993-2002: Z Archiwum X (The X Files) jako Darren Peter Oswald (gościnnie)
  • 1993: Family Album jako Elvis DeMattis (1993)
  • 1991-1995: The Commish jako Joey Burke (gościnnie)
  • 1991: Davis Rules jako Skinner Buckley
  • 1990: Blossom jako Mitchell
  • 1988-1993: Cudowne lata (The Wonder Years) jako Jeff Billings (1992-1993)
  • 1988: Akt wiary (Promised a Miracle) jako Wesley
  • 1987-1997: Świat według Bundych (Married... with Children) jako Teddy (gościnnie)
  • 1987-1990: My Two Dads jako Cory Kupkus (1987-1990)
  • 1985-1989: The Twilight Zone jako Teddy (1985) (gościnnie)
  • 1984-1989: Autostrada do nieba (Highway to Heaven) jako Curtis Johnson (gościnnie)

Linki zewnętrzne

        

filmweb logo   imdb logo      wikipedia

 

Nasi eksperci

ARTUR BARCIŚ -...
Aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Pracuje również jako reżyser teatralny. Absolwent Wydziału Aktorskiego łódzkiej PWSFTviT, którą ukończył w 1979 r. Przed kamerami zadebiutował w roku 1978 rolą w serialu "Do krwi ostatniej". Od lat 80. z sukcesami pojawiał się na dużym ekranie, występując... Więcej >>>
BARTOSZ PIOTROWSKI...
Operator i autor zdjęć filmowych. Absolwent Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Związany z kinematografią od 2005 jako operator kamery przy filmach (m.in.): „Tango z aniołem” (serial), „Tylko miłość” (serial), „Testosteron” (2007), „Lejdis” (2008), „Chce się żyć” (2013)... Więcej >>>
KACPER...
Autor zdjęć do filmów krótkometrażowych, krótkich dokumentów i teledysków. Filmy, w których był autorem zdjęć, zdobywały liczne nagrody na festiwalach w Polsce i za granicą. Nominowany do Złotej Kijanki na Festiwalu Camerimage 2013 za zdjęcia do filmu „Zabicie Ciotki”. Realizując reklamy pracował... Więcej >>>
ALAN ANDERSZ -...
Aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Tancerz, wielokrotny mistrz Polski młodzieżowych formacji w stylu latynoamerykańskim, kilkukrotny reprezentant Polski na mistrzostwach Europy i świata. Pasjonat sportu. Na dużym ekranie zagrał w filmach „Pręgi” (reż. Magdalena Piekorz) i „Obława” (reż.... Więcej >>>
ROBERT WIĘCKIEWICZ...
Polski aktor filmowy i teatralny. Członek Europejskiej Akademii Filmowej (EFA). Gość specjalny, wykładowca warsztatów podczas 4 edycji Sztuki Wyboru 2015. Laureat wielu nagród filmowych: dwukrotnie dla najlepszego aktora podczas Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni , nagrody specjalnej... Więcej >>>
LUDE RÉNO -...
Scenarzysta, aktor i animator kultury, w latach 2004 – 2011 był reporterem francuskiej telewizji Trace TV. Zrealizował ponad 80 reportaży - w Polsce, Hiszpanii, Czechach oraz USA. Występował w polskich serialach i filmach, jest autorem scenariuszy dla Xawerego Żuławskiego i Bartka Ignaciuka. Od... Więcej >>>
JANUSZ MARTYN -...
Uczestniczył przy realizacji kilkudziesięciu filmów jako animator i twórca layoutu. Pracował jako reżyser, autor postaci i animator w polskiej edycji „Ulicy Sezamkowej”. Główny animator przy „The Story of Little Tree”. W 2002 roku jako główny animator brał udział w animowanej wersji „Mr. Bean”.... Więcej >>>
KRZYSZTOF...
Polski montażysta filmowy. Laureat nagrody za montaż na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni i laureat Polskiej Nagrody Filmowej, Orzeł w kategorii najlepszy montaż za film "Mój Nikifor", (ponadto siedmiokrotnie nominowany do tej nagrody). Współtworzył najgłośniejsze produkcje ostatniej... Więcej >>>
MAREK SKRZECZ -...
Reżyser i montażysta filmowy. Autor wielokrotnie nagradzanych teledysków. Jego niekonwencjonalne realizacje balansują na pograniczu fabuły i dokumentu. Uczestnik wielu projektów edukacyjno-filmowych m.in.: „Świat od świtu do zmierzchu”, „Pomorskie warsztaty filmowe” oraz „Festiwalu Filmu i Sztuki... Więcej >>>
DOROTA...
Polska reżyserka i scenarzystka, przedstawicielka kina autorskiego, odznaczona Krzyżem Odrodzenia Polski oraz Srebrnym Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis". Dorota Kędzierzawska jest kilkukrotną laureatką "Orła" i "Złotych Lwów", została nagrodzona w Cannes w ramach Przeglądu Un... Więcej >>>
ARKADIUSZ TOMIAK -...
Uchodzący za jednego z najlepszych i najciekawszych operatorów filmowych młodego pokolenia. W 1995 ukończył Wydział Operatorski PWSFTViT w Łodzi.  Autor zdjęć do takich filmów jak „Dziewczyna z szafy”, „Kariera Nikosia Dyzmy”, „Obława”, „Symetria” czy „Zróbmy sobie wnuka”, członek... Więcej >>>
ADAM BAJERSKI -...
Ukończył Wydział Operatorski PWSFTViT w Łodzi (w 1992 roku). Brał udział w realizacji reklam i seriali telewizyjnych Plebania i Samo życie (czołówka). Filmowy debiut fabularny to Zmruż oczy za który otrzymał (wspólnie z Pawłem Śmietanką) nagrodę za zdjęcia na 28. Festiwalu Polskich Filmów... Więcej >>>
ŁUKASZ ŻAL -...
ur.24 czerwca 1981 roku w Koszalinie – operator obrazu, fotograf. Ukończył studia na Wydziale Operatorskim PWSFTviT w Łodzi w 2008 oraz Wrocławską Szkołę Fotografii AFA. Zajmuje się zarówno krótkimi formami fabularnymi, dokumentami, teledyskami jak i reklamami oraz formami... Więcej >>>
PAWEŁ DYLLUS -...
Ceniony operator filmowy, absolwent Realizacji Obrazu na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Autor zdjęć nagradzanych filmów - "Emilka płacze", "Ballada o Piotrowskim". Laureat Złotej Kijanki Camerimage 2006, Panavision Student Award, Kodak Award - Polish Film Festival... Więcej >>>
RADOSŁAW ŁADCZUK -...
Operator filmowy,  współtwórca między innymi takich nagradzanych filmów jak "Jesteś Bogiem", "Sala samobójców", "Na północ od Kalabrii", "Bez wstydu" i wielu innych. Operator dostrzeżony poza granicami kraju i angażowany do kolejnych zagranicznych produkcji.  Więcej >>>
BARTOSZ PIETRAS -...
Montażysta filmowy. Pracował między innymi przy takich filmach jak "Sala samobójców", "Oda do radości" i serialu "Pitbull"...   Więcej >>>
prev
next

Goście Gali Sztuki Wyboru

Recenzje Dyskusyjnego Klubu Filmowego

Nasi eksperci

| Organizatorzy | Partnerzy | Patronaty edycja 2016
  logo stopka small kwp weblogo stopka small marszalek weblogo stopka small tumult2    logo stopka small KPCEN   logo stopka small blck fsh  logo stopka small szkola   wojewoda_webwojewoda_webpisf logopsc_logopsm_logo
| Fundatorzy nagród edycja 2016
fundatorzy nagrod-01 - Kopia